Публичното сбогуване с кралицата на Великобритания Елизабет II, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст, приключи в понеделник в Лондон. В 08:30 българско време беше затворен достъпът до Уестминстърския дворец - сграда на брега на Темза, където се намира британският парламент, съобщава Sky News.

Британците имаха възможност лично да се сбогуват с монарха за четири дни и половина - от 14 септември. Колко души са успели да отдадат последна почит на кралицата все още не е обявено, но според властите броят им може да достигне половин милион.

Времето за чакане за тези, които искаха лично да се сбогуват с Нейно Величество варираше от 8 до 24 часа, а самата опашка се простираше до максимално допустимата дължина, надвишаваща 8 км. Поради това достъпът на хората до опашката понякога беше ограничен, но хората продължаваха да пристигат в началото на опашката - в Сътърк Парк на южния бряг на Темза, и да чакат на алеята. В същото време не се страхуваха нито от еднодневно чакане, нито от температурата на въздуха, която през нощта падна до 10-11 градуса по Целзий.

Сред забелязаните бяха бившият футболист Дейвид Бекъм, музикантът Джеймс Блънт и бившият вътрешен министър Прити Пател. За високопоставените гости, например десетки държавни глави, дошли в Лондон тези дни, беше организиран отделен вход без опашки. Междувременно хартиените гривни, които се дават на хората на опашката, за да могат да се върнат, след като излязат да ядат или отидат до тоалетната, сега се продават онлайн за стотици лири.

Ковчегът с тленните останки на кралицата ще остане в Уестминстърския дворец до 12:35 българско време(10:35 местно), след което войниците от 1-ви батальон на гренадирската гвардия ще го прехвърлят на лафет и той ще продължи по последното си пътуване. По-късно в понеделник в Уестминстърското абатство ще се проведе панихида, след което тялото на монарха ще бъде предадено в замъка Уиндзор близо до Лондон, където ще бъде погребано в 19:30 местно време (21:30 българско).

Елизабет II почина в замъка Балморал в Шотландия на 8 септември на 96 години, след което тялото й беше транспортирано до Лондон с междинно кацане в Единбург. Тя е най-дълго управлявалият монарх в британската история - 70 години и седем месеца. Новият крал е най-големият й син, 73-годишният Чарлз, който прие името Чарлз III.