В САЩ смятат, че заводът за производство на ударни дронове, който Русия изгражда с помощта на Иран, може да бъде напълно завършен и готов за производство до началото на следващата година. Това заяви координаторът на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, предава телевизионният канал CNN.

Иран изпраща оборудване за завода, както и напълно изградени дронове, до Русия през Каспийско море, смятат американски служители. Русия е закупила стотици дронове от Иран от миналото лято и ги използва широко във войната в Украйна.

Кърби потвърди предишни доклади на CNN, че Иран използва маршрута през Каспийско море, за да транспортира дронове, куршуми и минохвъргачни снаряди в Русия, често използвайки кораби от т.нар."сенчест флот“ или такива, които изключяват своите транспондери за проследяване, за да прикрият движенията си.

В петък САЩ публикуваха карта, показваща маршрута, който Иран изглежда използва за превоз на оборудването от Амирабад, Иран, до Махачкала, Русия.

"Русия използва ирански безпилотни летателни апарати през последните седмици, за да атакува Киев и да тероризира украинското население, а военното партньорство между Русия и Иран изглежда се задълбочава“, се казва в изявление на Кърби.

CNN потърси за коментар руското посолство във Вашингтон и иранската мисия в ООН, но такъв към момента на публикуването на статията няма.

"Подкрепата тече в двете посоки: от Иран към Русия и от Русия към Иран“, увери Кърби.

Изглежда, че Иран модифицира ударните дронове, които е предоставил на Русия, така че да могат да нанесат максимални щети на инфраструктурни цели в Украйна, според доклад за разследване, получен ексклузивно от CNN през февруари.

Иран предостави на Русия стотици дронове, които да използва във войната в Украйна, много от които бяха използвани срещу енергийната мрежа и енергийните съоръжения на Украйна с опустошителен ефект, коментира телевизията.

Продажбите на дронове задълбочиха отношенията на Иран с Русия, които така или иначе се задълбочиха през последните години.