"Защо ни е Африка?“ – близо 200 000 хиляди жерави вероятно са си задали точно този въпрос, когато са взели решение да останат на територията на Унгария за предстоящия зимен сезон. Телевизионният канал NTD пояснява, че всяка есен екзотичниците птици летят от Северна Европа до унгарския национален парк "Хортобаги“. Там, сред блатата, те почиват и набират сили преди дългия и труден полет към Черния континент континент. Обикновено спирката им трае от средата на септември до края на октомври или началото на ноември, но тази година няма никакви признаци, че жеравите се готвят за пътуване.  

"Тук спират безпрецедентен брой жерави. Предишният рекорд беше 160 000 птици през 2018 г. Но тази година има много повече от тях. Преброихме 194 000“, разказва служител на парка.

Октомври се оказа необичайно топъл - температурата дори надхвърли 20 градуса по Целзий. След прибирането на реколтата в нивите остава много царевица, така че птиците имат достатъчно храна.

"Друго благоприятно явление са южните ветрове. Така че жеравите нямат желание да пътуват на юг, тъй като могат да разчитат на безопасна нощувка с храна и хубаво време“, отбелязва служителят.

Както той, така и колегите му все още не могат да поясняват кога ще отлетят жеравите и са убедени, че най-вероятно те ще останат да зимуват в парка.

"Това несъмнено се дължи на факта, че климатът се променя. Сега жеравите зимуват и на южната граница на Унгария, покрай Сръбска Войводина и Сегед. Там често виждаме зимуващи жерави“, обяснява събеседникът на медията.

Семейството на жеравите включва 15 вида. Някои водят заседнал начин на живот. А тези, които се размножават на север, мигрират на юг през есента и прекарват зимата там. Жеравите се срещат на всички континенти, с изключение на Антарктида и Южна Америка.