Делото за побоя над Християн Пендиков беше отложено заради отсъствието му от съдебната зала в Охрид. Следващото заседание по казуса е насрочено за 5 април, съобщава скопският телевизионен канал "Сител“.

Съдът уважи искането на защитата на подсъдимия за отлагане на заседанието и представяне на доказателства от прокуратурата. Представителите на обвиняемия заявиха пред съдията Боян Мартиноски, че за тях е важно да разполагат с аудио- и видеозаписите, след което да се говори за вината на подсъдимия Спасески.

Адвокатът на нападателя отрича Пендиков да е бил бит, защото е българин, посочва, че това е чисто политически въпрос.

"Как може да е атака от омраза, когато баща му спасяваше български граждани при голямото корабокрушение? Той беше възпитан в духа да обича всички и да не мрази никого. Сега помислете дали може да е омраза или това е с политически акцент, подтекст, който е политизиран до ужасни граници. Това е чисто политически въпрос“,  заяви адвокат Димитрия Цобоски.

Защитникът на Пендиков твърди, че той засега не може да говори и да дойде поради здравословни проблеми, но увери, че ще се яви пред Охридския съд, когато трябва да даде показания.На въпрос за адреса той посочи, че ще го даде, когато получи то от Пендиков.

Основна прокуратура - Охрид повдигна обвинения на двама души за нападението над Пендиков. Единият обвиняем до момента се защитава с мълчание, а както съобщиха от прокуратурата, той е обвинен в престъплението нападение от омраза с тежки телесни повреди. Вторият обвиняем беше арестуван миналата седмица в Битоля.

Инцидентът с Християн Пендиков стана на 19 януари в Охрид. Случаят предизвика напрежение в отношенията между София и Скопие. Българските власти изпратиха самолет, с който Пендиков беше транспортиран за лечение в София, където се намира и в момента. От МВнР му определиха жилище и издръжка от държавната хазна, която също поема разноските и по лечението му в България.