Наказателноправният отговор на престъпленията срещу околната среда е от ключово значение в контекста на климатичните проблеми, рисковете от глобалното затопляне и влошаване на условията на живот. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи“, част "Правосъдие“ днес в Люксембург.

Тя допълни, че България подкрепя частичния общ подход на Съвета по новата директива за защита на околната среда чрез наказателно право. “Това засяга всеки един от нас - това са престъпления, които вредят на въздуха, който дишаме, земята, по която ходим, водата, която пием. Засяга и икономиката, и много бизнеси", каза Йорданова. Важна стъпка напред е приемането на основните състави на престъпленията, както и договарянето на пропорционални санкции съобразно тежестта на престъпните посегателства срещу обектите на защита в новата Директива. Нужно е да се постигне и съгласие при хармонизиране на санкциите на юридическите лица.

Съветът прие още частичен общ подход по Директивата, както и съответните Регламенти, уреждащи антитерористичния регистър и работата на съвместните екипи за разследване при координацията на Евроюст.

Министърът Йорданова проведе среща по-късно днес и с председателя на Съда на ЕС Куун Ленартс.