Около 6 хиляди тона боклук са се натрупали по улиците на Париж заради започналата на 7 март стачка на служителите в сметопочистващите фирми, които се противопоставят на планираната пенсионна реформа във Франция, съобщава вестник Midi Libre.

Към настоящия момент работещите в сектора се радват на намалена възраст за пенсиониране (57 вместо 62 години). Пенсионната реформа предвижда възрастта им за пенсиониране да бъде увеличена на 59 години.

Ситуацията с извозването на отпадъците се различава в отделните квартали. Боклукът е повече по улиците в квартали, където живеят предимно богати парижани – като 6-ти район, едно от известните места във френската столица. Ситуацията е критична в 16-ти и 17-ти район, разположени от двете страни на Триумфалната арка.

Според експертите това се дължи на факта, че сметосъбирането в тези квартали се извършва от общините, където е висок процентът на работниците, участващи в стачката. В други райони улиците са по-чисти, защото частни фирми отговарят за сметосъбирането и съответно стачкуващите са по-малко.

В същото време, според France Info, ситуацията с отпадъците се утежнява от факта, че три завода, които изгарят несортирани боклуци в предградията на Париж, са спрели работа. Всеки ден тези предприятия унищожават около 6 хиляди тона отпадъци, които се събират в Париж и столичния регион Ил дьо Франс.