Един моряк от товарния кораб RAPTOR, който е потънал край Лесбос, е намерен и спасен невредим от хеликоптер на военноморските сили, съобщи AMNA.

Отбелязва се, че товарният кораб с 14 членове на екипажа на борда е превозвал сол и е обявил механична повреда в 7 ч. сутринта. В 8:20 ч. капитанът на кораба е съобщил за известно накланяне на кораба, като е активирал сигнал за бедствие до преминаващите кораби, след което е изчезнал от радарите.

RAPTOR е превозвал сол от Египет за Истанбул. Изчисленията сочат, че корабът вероятно е поел вода в трюмовете поради силните вълни - силни северозападни ветрове от 8 бала по Бофорт (75 км в час), преобладаващи в този конкретен морски район, което е накарало кораба да се наклони поради по-тежкия си товар и да потъне.

В момента се провежда мащабна операция на бреговата охрана на разстояние 4 морски мили (7.408 км) от брега на Лесбос.

На място вече са пет крайбрежни товарни кораба, три кораба на бреговата охрана, хеликоптер на военновъздушните и военноморските сили, активирана е и фрегата на ВМС. Сред членовете на екипажа има двама сирийски граждани, четирима индийци и 8 египтяни.