Никлас Матеи от германското градче Грефенхайхен нарича себе си "майстор на изобличенията“ в социалните мрежи. Той патрулира из града на велосипед в светлоотразителен костюм и търси нарушители на правилата за паркиране. А когато намери такива, ги снима с телефона си и сигнализира на правоохранителните органи. В родния си град Матеи вече е изобличил 8% от жителите, поради което непрекъснато се сблъсква с обиди и агресия. Почти всички местни жители, с които журналисти на BILD разговарят, остро критикуват информатора. Но той казва, че "страхът му е чужд“.

През изминалата година Матеи е написал 4227 доклада за нарушения при паркиране, а общата сума на глобите възлиза на 140 000 евро. 18-годишният германец не прощава и на властите – според редакцията той внимателно следи как се харчат парите, прибрани от подадените от него сигнали. Не се страхува да търси кусури и в полицията: наскоро дори смъмрил патрулни полицаи заради мръсна регистрационна табела на служебния им автомобил. Младият мъж се развихрил и извън пределите на родния си град. Целта му е да осъди поне по един нарушител от всички кътчета в Германия. Наскоро в Кемниц той направил донос за известния рапър Финч.

Кметът на Грефенхайхен Енрико Шилинг е изключително недоволен от момчето. На годишния карнавал той издигна плакат, осмиващ доносника. По думите му хилядите жалби на Матеи парализират работата на полицията. Освен това той сее раздори сред жителите на града. Няколко от тях вече са подали ответни жалби срещу младежа. "Подобни лудории не могат да бъдат толерирани. Обмисляме всички законови мерки“, поясни кметът пред BILD. "Мечтая специалният му талант да намери друга област на приложение“.