Персоналът на Запорожката АЕЦ информира експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за намерението да пуснат отново един от шестте енергоблока, който в момента е в състояние на т.нар. студено спиране.

"Украински старши оперативен персонал е информирал експертите на МААЕ в АЕЦ-а за подготовката за пускането на пети енергоблок с намалена мощност, който ще произвежда пара и топлина за нуждите на централата“, се казва в съобщение на агенцията, публикувано на официалната й интернет страница.

Според МААЕ персоналът на централата ще се нуждае от "известно време, за да завърши цялата подготвителна работа, включително тази, свързана с необходимите системи и оборудване", преди да може да заработи реакторът.

Запорожката атомна електроцентрала, разположена в град Енергодар, е под контрола на руските сили. В началото на септември станцията беше посетена от мисия на МААЕ, ръководена от Рафаел Гроси. След отпътуването на мисията двама служители на агенцията останаха в АЕЦ-а като наблюдатели. По-късно МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаването на зона за безопасност около централата, за да се предотвратят инциденти заради военни действия.