Запорожката атомна електроцентрала е напълно обезточена в резултат от "вражески обстрел“, съобщават от украинската държавна компания "Енергоатом“ в Телеграм, цитирани от Укринформ.

На 2 ноември в резултат на обстрел бяха повредени последните две високоволтови комуникационни линии на ЗАЕЦ с украинската енергийна система. В 23:04 станцията премина в режим на пълно обезточаване. Всичките 20 дизелови генератора бяха включени.

В момента е оптимизирана схемата за електрозахранване за собствените нужди на АЕЦ, оставени са в експлоатация 9 дизелгенератора. Енергоблокове № 5 и 6 се превеждат в студено състояние.

Горивото за работа на дизел-генераторите в режим на пълно изключване на АЕЦ остава за 15 дни. Обратното броене започна, отбелязаха от Енергоатом.

"Поради окупацията на централата и намесата на представители на "Росатом“ в нейната работа, възможностите на украинската страна за поддържане на АЕЦ в безопасен режим са значително ограничени“, подчертаха от НАЕК и за пореден път се обърнаха към международната общност "с призив за спешно предприемане на мерки за бързото демилитаризиране на ЗАЕЦ, изтеглянето от територията на централата и град Енергодар на всички руски военни и връщането на Запорожката АЕЦ под пълен контрол на Украйна в името на сигурността на целия свят“.

ЗАЕЦ, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е превзета от руските военни от 4 март.