Процесът по премахването на барикадите в северната част на Косово ще започне тази сутрин, като ще бъдат необходими между 24 и 48 часа за финализирането му. Това поясни в четвъртък вечерта сръбският президент Александър Вучич след среща с представители на сърбите в Косово, проведена в град Рашка, съобщава телевизия Pink.

"Сутринта барикадите ще бъдат демонтирани. Не е лесно и е невъзможно да се направи за 2 часа. В рамките на 24 до 48 часа барикадите ще бъдат премахнати, но недоверието [в Прищина] не е изчезнало. И тези които смятат, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното съществуване, трябва да знаят, че не сме допускали това досега и няма да го позволим в бъдеще“, подчерта държавният глава на западната ни съседка.

По-рано Вучич се обърна към сърбите в Косово с молба за премахване на барикадите и замина за южната част на страната за преговори с техни представители. Те продължиха няколко часа, след което протестиращите се съгласиха да разрушат барикадите, като издигнаха няколко искания относно безопасността на сръбското население и запазване на статута на Косово като автономна област. В случай на продължаване на "преследването“от страна на Прищина, сърбите обещаха да направят барикадите постоянни и завинаги да отрежат северната част на Косово от южните му райони.