Днес в Анталия, Турция, официално беше открит третият Анталийски дипломатически форум (ADF), предаде Daily Sabah.

Участие ще вземат представители от 147 държави, обсъждащи актуални въпроси от петък до неделя. Според дипломатически източници в третото издание на форума ще участват близо 4500 участници, сред които 19 държавни глави, 73 министри и 57 международни представители.

Основната тема на форума е "Подобряване на дипломацията във времена на сътресения", а както заявяват организаторите, целта на темата е да предостави обща рамка в търсене на мирен изход от бурния период, в който целият свят се намира.

След откриването се проведе панел на лидерите, озаглавен "Издигане на дипломацията по време на кризи".  Панелът е с участието на президентите на България, Косово, Сомалия и Джибути ще обсъди напредъка и подчертаването на дипломацията. 

Вторият панел ще обсъди насърчаването на мултилатерализма по време на кризи, с участието на президентите на Мадагаскар, Гвинея-Бисау и Конго. Форумът ще включва регионални сесии за Африка, Латинска Америка и Азиатско-тихоокеанския регион, както и области с географско и скорошно външнополитическо значение за Турция. 

Панелът по балканските въпроси ще включва външните министри на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Северна Македония, заедно със специалния представител на Обединеното кралство за Балканите. 

Те ще обсъдят предизвикателствата и възможностите в региона. Форумът ще обсъди и Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и проблемите на сигурността, с два панела за Евразия и тюркския свят.