Парадът в чест на 78-ата годишнина от победата във Великата отечествена война започна на Червения площад в руската столица, предаде кореспондент на ТАСС.

Парадът бе открит от суворовците от Московското военно музикално училище "В. М. Халилов“, а преминаването на механизираната колона по традиция ще започне с емблематичния съветски танк Т-34.

Група знаменосци изнесоха флага на Русия и Знамето на победата на Червения площад, издигнато над Райхстага от войници от 150-та Идрицкая дивизия през 1945 г.

На централния подиум са руският президент Владимир Путин, лидерите на Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - Никол Пашинян, Александър Лукашенко, Касим-Жомарт Токаев, Садир Джапаров, Емомали Рахмон, Сердар Бердимухамедов и Шавкат Мирзийоев, като както и ветерани и гости на събитието. Домакин на парада е министърът на отбраната на Русия генерал от армията Сергей Шойгу, събитието е водено от главнокомандващия Сухопътните войски генерал от армията Олег Салюков. След доклада на министъра за готовността за парада, държавният глава на Русия Владимир Путин започна речта си.