Здравните служители във Великобритания започнаха най-мащабната в историята на Националната здравна служба (NHS) стачка в спор за размера на трудовите им възнаграждения, предава Reuters.

Десетки хиляди медицински сестри и служители на линейки напуснаха работните си места, поставяйки допълнителен натиск върху NHS.

Припомня се, че в края на миналата година медицинските сестри и персонала в линейките стачкуваха поотделно, но "протестът в понеделник... е най-големият в 75-годишната история на NHS“, отбелязва агенцията.

Медицинските сестри ще стачкуват и във вторник, персоналът на линейките - в петък, а физиотерапевтите - в четвъртък, което "прави седмицата вероятно най-разрушителната в историята на NHS“, каза медицинският директор на службата Стивън Поуис.

Здравните работници настояват за увеличение на заплатите, което да е адекватно на най-тежката инфлация във Великобритания от четири десетилетия насам. Правителството в Лондон обаче твърди, че това би било непосилно и ще доведе до още покачвания на цените и до повишаване на лихвените проценти и ипотечните плащания.

Около 500 000 работници, много от публичния сектор, организират стачки от миналото лято, засилвайки натиска върху премиера Риши Сунак да разреши споровете и да ограничи смущенията в обществените услуги като железниците и училищата.