Обучителната мисия на ЕС за украинската армия започна работа във вторник под командването на вицеадмирал Ерве Блежан. Това съобщиха от пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирани от ТАСС.

"Днес Съветът на ЕС дава старт на работата на мисията на ЕС за военна помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Ukraine). Мисията ще бъде командвана от вицеадмирал Ерве Блежан, директор на отдела за военно планиране и поведение", заявиха от съвета в изявление.

В документа се подчертава, че ЕС е отпуснал 16 милиона евро "за подкрепа на изграждането на капацитет на въоръжените сили на Украйна“ чрез мисия за обучение. "Мисията ще действа в продължение на 24 месеца и ще допълни последващите вноски на ЕС за Украйна в рамките на Европейския фонд за мир, които сега възлизат на повече от 3,1 милиарда евро“, се казва в него.

Решението за създаване на военна тренировъчна мисия на ЕС за Украйна, наречена EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission for Ukraine), беше взето преди месец – на 17 октомври. Тя трябва да осигури обучение на 15 000 военни, предназначено за 24 месеца, за тези нужди трябва да бъдат отделени 106,7 милиона евро.

Според външната служба на ЕС мисията ще осигури "индивидуално, колективно и специално обучение за украинските въоръжени сили и части за териториална отбрана". Тя също така ще осигури координацията на усилията на отделните държави от ЕС, които ще бъдат ангажирани в обучението на украинската армия за бойни действия срещу Русия, по двустранен начин.