В Чешката република започна гласуването на президентските избори. В 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време) бяха отворени 14 857 избирателни секции, в които правото си на глас ще имат възможност да упражнят 8,3 милиона избиратели на страната с население от приблизително 10,6 милиона души, предава CTK.

Гласуването ще се проведе в рамките на два дни. Очаква се предварителните резултати да бъдат обявени късно вечерта на 14 януари.

Провеждащите се президентски избори са третите преки и общи за държавен глава в историята на страната. За първи път в този формат те се провеждат през 2013 г. Преди това президентът се избираше от парламента, припомня агенцията.

Чешки политолози прогнозират, че за определяне на победителя ще е необходим втори тур на изборите, който вече е насрочен за 27-28 януари. Според социологическите проучвания на първия тур нито един от кандидатите за най-високия държавен пост няма да успее да събере повече от 50% от гласовете, за да си осигури победа. Двамата кандидати с най-голяма подкрепа отиват на втори тур.

За поста се борят осем регистрирани кандидати, но според социолозите само трима от тях имат реални шансове да станат четвърти президент в историята на Чешката република. Това са бившият премиер Андрей Бабиш, генералът от армията и бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел и бившият ректор на университета "Мендел“ в Бърно Дануша Нерудова. Всеки от тях разчита на подкрепата на средно между 26% и 27% от избирателите. Останалите петима кандидати вероятно ще получат от 1% до максимум 7% от гласовете.