Щабът на Териториалната отбрана на самопровъзгласената "Донецка народна република“ обяви, че е започнала битката за ключовия град Славянск, предава ТАСС.

Щабът посочва, че силите на т.нар. ДНР с подкрепата на руската армия контролират над 230 населени места в Донбас.

"Към 9 юни на територията на Донецката народна република групировка войски на ДНР и ЛНР с огнева подкрепа от въоръжените сили на РФ освободи и установи пълен контрол над 231 населени места, включително Святогорск и Татяновка. Водят се боеве за Славянск“, се казва в съобщението.

В сряда беше съобщено, че силите на ДНР настъпват към Бахмут (Артьомовск) и Славянск от север и запад.

Славянск е град в северната част на ДНР, от 2014 г. е под контрола на Киев. Важен транспортен възел и индустриален център, калолечебен курорт. Преди началото на активните боеве населението наброява около 107 хиляди души. Тук и в съседния Краматорск въоръжените сили на Украйна създадоха мощна укрепена зона с обща площ от над 170 квадратни километра със запаси от оръжие и боеприпаси, горива и смазочни материали, храни.

В същото време президентът на Украйна Владимир Зеленски оцени, че съдбата на Донбас се решава в битката за Северодонецк, предава BBC.

Във видеообръщение Зеленски каза, че битката за Северодонецк е една от най-трудните във войната с Русия.

"Това е много брутална битка, много трудна, може би една от най-трудните в тази война. Северодонецк остава епицентър на конфликта в Донбас... По принцип съдбата на нашия Донбас се решава сега“, добави украинският лидер.