Пентагонът призова законодателите да ускорят модернизацията на ядрената триада с цел по-ефективно възпиране на стратегически и космически заплахи от Китай и Руската федерация. Това се посочва в доклад, публикуван от пресслужбата на американското Министерство на отбраната.

Генерал от военновъздушните сили Антъни Котън, командир на Стратегическото командване на САЩ, и генералът от Космическите сили Стивън Н. Уайтинг, командир на Космическото командване на САЩ, заявиха, че неотдавнашните инвестиции на Русия и Китай подчертават необходимостта от запазване на стратегическото предимство на САЩ.

"Най-важното послание, което искам да отправя днес, е, че силите под мое командване са готови да възпрат нашите противници и да отговорят решително, ако възпирането се провали", заявява Котън в изявлението си пред сенатската комисия по въоръжените сили. "Никой противник не бива да се съмнява в днешния ни капацитет."

Но той заяви, че тези способности не трябва да се приемат за даденост.

"Ние правим това в условията на предизвикателства, които не приличат на нищо, с което Америка някога се е сблъсквала", е заявил Котън. "Изправени сме не срещу един, а срещу двама ядрени съперници: Руската федерация и Китайската народна република. Тази реалност, съчетана [с] ракетните разработки в Северна Корея, ядрените амбиции на Иран и нарастващите взаимоотношения между тези нации, добавя нови слоеве сложност към стратегическия ни разчет."

Котън отбелязва ускоряващите се темпове, с които Китай разработва своите стационарни пускови установки за междуконтинентални балистични ракети, и прогнозите, че до 2030 г. китайският ядрен арсенал може да достигне близо 1000 бойни глави.

Той също така е подчертал неотдавнашните изявления на руския президент Владимир Путин, че 95% от стратегическите ядрени сили на Русия са модернизирани.

"Накратко, нашите конкуренти подобряват позициите си срещу САЩ и техните съюзници в множество области с темпове, които далеч надхвърлят тези, които наблюдавахме само преди няколко години", смята той.

Уайтинг също така е описал постиженията на американските конкуренти, които оспорват предимството на Съединените щати в Космоса.

Той отбелязва, че флотът от разузнавателни спътници на Китай е нараснал до повече от 359 системи към януари, което е повече от три пъти повече от присъствието му в космическото пространство за събиране на разузнавателна информация от 2018 г. насам.

"Със своите космически и контракосмически системи те значително увеличиха способността си да наблюдават, проследяват и насочват силите на САЩ и съюзниците както на земята, така и в орбита", споделя Уайтинг.

Русия също така продължава да разработва и тества космически и противоспътникови способности, твърди Уайтинг.

И двамата ръководители са заявили пред законодателите, че продължаването на инвестициите в стратегически и космически способности е от решаващо значение.

"Въпреки че нашите наследени системи продължават да излагат на риск потенциалните противници, абсолютно критично е да продължим да ускоряваме, с бързи темпове, модернизацията на нашата ядрена триада", е посочил Котън.

Прегледът на ядрената политика през 2022 г. определи модернизацията на ядрения арсенал на САЩ като основен приоритет за поддържане на силно ядрено възпиране.

Това усилие за модернизация, което се извършва през следващите две десетилетия, включва инициативи за модернизиране на трите звена на ядрената триада.

Уайтинг също така е отбелязал, че макар САЩ "да остават най-добрата военна космическа сила в света", настоящата архитектура е "оптимизирана за операции в благоприятна космическа среда".

"За да се гарантира успех в оспорваната космическа ... среда, в която се намираме сега, е жизненоважно Космическото командване на САЩ да разполага с подобрени способности и капацитет, напълно тествани и с обучен персонал до 2027 г.", е заявил той. "Макар че един конфликт в Космоса не е неизбежен, той със сигурност би бил опустошителен и би нарушил използването на Космоса от нас за десетилетия", се посочва още в доклада на двамата командири.