В Судан продължават ожесточените боеве между Силите за бързо реагиране и правителствените сили в различни части на страната.

Според последните данни, суданските въоръжени сили са успели да превземат големи бази на СБР в района на градовете Шамбат, Карари, Касал и Омдурман. Армията използва активно авиацията.

Междувременно по-голямата част от територията на щатите Кордофан и Дарфур е под контрола на СБР. Опитът на въоръжените сили да обкръжат контролираната от Силите за бързо реагиране база в град Мерое засега е неуспешен.

Според Al Jazeera, 90% от територията на Хартум е под контрола на СБР.

Арабската лига обяви началото на извънредна среща за Судан. В същото време посланикът на страната поиска да се обяви отказ от чужда намеса във вътрешните работи на държавата. Успоредно с това ООН обяви организирането на затворени консултации за ситуацията в Судан в понеделник.

Това е още един конфликт, който се запали по света в последно време. Какво всъщност се случва в Судан, в материала на "Фокус“.

Малко предистория:

Още в средата на седмицата лидерът на СБР Мухамад Хамдан Дагло "Хамедти“ призова своите бойци да се мобилизират и да окупират ключови градове в страната. Представители на Суверенния съвет, ръководен от Абдел Фатах ал Бурхан, нарекоха подобни действия незаконни.

Между  СБР и военния елит, ръководен от Ал-Бурхан, възникна напрежение, тъй като СБР отказва да се интегрира в структурите на армията - това беше едно от условията за създаване на преходно правителство. Хамедти, от друга страна, смята, че разтварянето на СБР в редовната армия ще подкопае политическите му позиции.

Вероятната причина за активните действия е било заемането на летище Мерое от египетските военновъздушни сили и суданската армия.

От 4 април Судан и Египет провеждат съвместни учения там, но започнаха да се разпространяват слухове, че ал-Бурхан възнамерява да прехвърли летището на Египет за постоянно ползване. Мерое е един от ключовите пунктове на СБР за оръжия и злато.

В първите часове на настоящата ескалация СБР превзеха летището Мерое и заловиха египетските командоси. Съоръжението все още се държи от СБР, но Хамедти каза, че работи с Египет, за да изпрати у дома затворниците, сред които никой не е пострадал.

Кои са тези "Сили за бързо реагиране“

В действителност това са много големи въоръжени формирования, паралелни на суданската армия, чиято обща численост се оценява на няколко десетки хиляди души или повече, до 100 хиляди.

В началото те са били набирани предимно от милициите на арабските племена, които са се сражавали на страната на правителството в Дарфур и на други места, но де юре и де факто те отдавна не са милиции, а редовни сили.

В по-голямата си част това са пехотинци в пикапи с различни оръжия и колесни бронирани превозни средства (БТР-70MБ1, WZ-523 и др.), които първоначално са били замислени да подкрепят операциите на суданската армия в борбата срещу различни бунтовнически групи, но под контрола на тогавашната суданска служба за разузнаване и news pic 2
©
Летището в Хартум
сигурност. Всъщност името им се превежда буквално като Сили за бърза поддръжка / Сили за оперативна поддръжка. Въпреки това те доста активно набират сила и влияние сред суданските правоприлагащи органи и все повече са използвани да изпълняват самостоятелно някои задачи, да провеждат отделни операции и т.н.

Те се засилват  особено, след като Судан открито зае страната на Саудитска Арабия в Йемен през 2015 г., тъй като сухопътният судански военен контингент за бойни действия срещу хуситите беше иззет в по-голямата си част от Силите за бързо реагиране. В пика на участието си до 40 хиляди суданци са участвали във войната на саудитската коалиция срещу йеменските хуси. Судан изтегли по-голямата част от силите си от Йемен до края на 2019 г. - началото на 2020 г., но те се върнаха оттам с допълнителен боен опит, военно оборудване и техника.

Непосредствените събития преди междуособицата

На 13 април Силите за бързо реагиране започнаха да се прегрупират и да разгръщат войски в най-големите градове на страната, включително в Хартум.

Командването на армията и представителите на Суверенния съвет на Судан - ръководният орган на страната - нарекоха действията на СБР незаконни.

СБР се командва от Мухамад Хамдан Дагло, по прякор "Хамедти“, който по съвместителство е и вицепрезидент на Суверенния съвет на Судан.

Хамедти и председателят на Суверенния съвет Абдел Фатах ал-Бурхан не успяха да постигнат съгласие за формирането на преходен орган.

По-специално Бурхан, с политическата и финансова подкрепа на Египет, настоява за пълното интегриране на СБР в структурите на армията. Хамедти, от друга страна, смята, че ако загуби контрол над СБР, ще загуби политическите си позиции.

Катализаторът за ескалацията най-вероятно беше появата на египетските военновъздушни сили в базата в Мерое и слуховете за намерението на Бурхан да прехвърли летището в Египет за постоянно ползване.

Начало на военните действия

Частите на СБР под командването на Мохамед Хамдан Дагло "Хамедти" започнаха да щурмуват мястото, където се смяташе, че се намират Абдел Фатах ал Бурхан и висшето командване на страната.

Резултатите от нападението не се съобщават, но видео потвърждава, че Ал-Бурхан е на свобода и е зает с проверка на войските.

По-рано Хамедти обяви контрола над 90% от военните съоръжения на Судан и също така призова въоръжените сили да се включат в битката на страната на бунтовниците.

©
Лидерът на СБР Мохамед Хамдан Дагало, известен като Химедти
Според съобщения в медиите бунтовниците от СБР са успели да превземат едно от основните летища в столицата.

На фона на военните действия международното летище в Судан спря да приема полети. Минометният обстрел повреди два цивилни самолета, единият от които украински.

Беше съобщено, че по време на тежки градски боеве Силите за бързо реагиране са превзели Президентския дворец и сградата на Генералния щаб на суданската армия.

Представители на Суверенния съвет отричат ​​тази информация.

Ожесточени боеве се разиграха близо до офисите на телевизионни и радиокомуникационни компании в Судан. И двете страни претендират за контрол над съоръженията.

Въоръжените сили блокираха всички подходи към сградите, а армейският елит нареди да се ограничи държавната телевизия и интернет в страната.

Жители съобщават, че вместо обичайните предавания по телевизията пускат записи на народни песни.

Известно време след началото на конфликта суданските ВВС, лоялни към ръководството на армията, започнаха да нанасят удари по съоръженията на СБР в Хартум.

По улиците се забеляза и тежка техника. И двете страни използват миномети.

Сблъсъци има и в различни провинции на страната. Известно е за загинали цивилни в град Ал-Фашер в Северен Дарфур.

В провинция Южен Дарфур се водят битки за летището на столицата на региона Нялу.

Според СБР местният гарнизон е предал обекта на бунтовниците и е преминал на тяхна страна.

Също така бунтовниците от СБР успяха да превземат летището на името на мъченица Сабира в столицата на провинция Западен Дарфур, Ал-Джанейна.

СБР и въоръжените сили на Судан активно използват дезинформация и претендират за контрол върху обекти и преминаване на вражески части на тяхна страна, за да деморализират противниците. Спирането на интернет затруднява обективния контрол и възможността надеждно да се потвърди коя страна в момента има надмощие.

Предвид внушителния ресурс на СБР - до 100 000 души персонал - и съпоставимият размер на редовната армия, се смята, че надмощието е поделено.

Ситуацията на 16 април

В неделя сутринта очевидци са чули звуцуи от тежка артилерия в Хартум, Омдурман и Бахри.

Стрелба е имало и в град Порт Судан на брега на Червено море, откъдето досега не е имало съобщения за боеве. Суданската армия твърди, че е поела контрол над базите на СБР в седем града, както и в Порт Судан, но няма потвърждение на тази информация.

Тази сутрин суданските въоръжени сили поеха контрола над щаба на Силите за бързо реагиране в щата Гедареф, на границата с Етиопия. Армията също нанесе въздушни удари срещу базата на СБР в Мерое. Прави се опит за обкръжение.

СБР обяви контрол над редица стратегически обекти в столицата и извън нея, включително Генералния щаб на въоръжените сили и военните казарми в района на Дарфур.

Най-малко 56 цивилни са загинали и 595 са били ранени от началото на боевете, според Синдиката на суданските лекари.

Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан вчера обяви разпускането на СБР, а днес командването на армията обяви, че няма да приеме никакви преговори с бунтовниците. На свой ред СБР се опитват да намерят и арестуват Ал-Бурхан. По този начин страните в конфликта практически нямат други възможности освен по-нататъшна ескалация.

Международният фактор

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е дълбоко обезпокоен от ескалацията на насилието в Судан и призова за незабавно прекратяване на военните действия.

Освен това той нарече ситуацията в Хартум "крехка" и отбеляза, че поддържа връзка с екипа на американското посолство (което е в безопасност).

Блинкен също така заяви, че преди няколко седмици враждуващите страни в Хартум са постигнали много важно рамково споразумение за прехода към гражданско правителство - въпреки че все още има някои важни въпроси, които "трябва да бъдат разрешени".

Ден преди това Блин
©
Абдел Фатах ал Бурхан - лидерът на суданската армия
кен също говори с представители на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за боевете в Судан, които "застрашават безопасността на суданските цивилни и подкопават усилията за възстановяване на демократичния преход“.

Успоредно с това американската преса (CNN) пише, че в ръководството на Судан има лица, свързани с Русия. По-специално се появяват отново препратки към разследването на CNN от 2022 г. по отношение на участието на сегашното ръководство на Судан в "експлоатацията на Русия на златните ресурси на страната за финансиране на украинския конфликт".

Също така, военното ръководство на Судан се нарича "ключов получател на руски оръжия и услуги за подготовка".

Европейският съюз призовава всички сили в Судан незабавно да спрат въоръжените сблъсъци и да осигурят защита на цивилните. Това заяви ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел.

В същото време той подчерта, че ЕС е готов да подкрепи всякакви инициативи и усилия, предприети за разрешаване на конфликта в Судан.

По този въпрос Борел проведе разговори с египетския външен министър Самех Шукри и посочи желанието на ЕС да се координира с Египет в предстоящия период, за да спре военните операции в Судан и да избегне по-нататъшно влошаване на ситуацията.

Борел също разговаря  с министъра на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ Шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян по темата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обсъди ситуацията в Судан с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси.

Той призова всички страни да спрат боевете, да възстановят спокойствието и да започнат диалог за разрешаване на настоящата криза.

Обединеното кралство призова ръководството на Судан да направи всичко възможно, за да сдържи войските и да намали ескалацията, за да избегне повече кръвопролития. Джеймс Клевърли, външен министър на Обединеното кралство, също добави, че "военните действия няма да решат ситуацията“.

Канадските власти изразиха дълбоката си загриженост относно ситуацията в Судан. По-специално, Отава призова страните в конфликта към спешно участие в политическия процес и създаването на преходно правителство, ръководено от граждански лица.

Китай обяви, че следи отблизо ситуацията в Судан и изразява надежда, че враждуващите страни ще активизират диалога и заедно ще придвижат напред процеса на политически преход.

Малайзийските власти наблюдават ситуацията по подобен начин. Посолството в Хартум съобщава, че безредиците продължават в части на страната, но всичките 29 официално регистрирани малайзийци (предимно студенти) са в безопасност.

За изготвянето на статията са използвани и материали от Telegram канала "Рибар".