Западните страни "натискат“ Обединените арабски емирства (ОАЕ) да спрат да изнасят "критично важни стоки“ за Русия, съобщава британският вестник The Financial Times. Според източници на редакцията Западът се опасява, че електрониката, доставена от ОАЕ, може да бъде използвана от Москва за военни цели.

FT пише, че служители от САЩ, Европейския съюз и Обединеното кралство са посетили ОАЕ през последните седмици, за да "изяснят широк спектър от търговски ограничения“, както и да окажат натиск върху служители на емирствата да избягват нарушаването на санкциите. САЩ, по-специално, са загрижени, че ОАЕ доставя стоки, които "могат да бъдат преназначени да помогнат на руските военни усилия“. Вашингтон е особено обезпокоен от реекспорта, чрез който доставките на стоки се извършват през ОАЕ, заобикаляйки ограниченията.

Износът на електронни компоненти от ОАЕ за Русия през 2022 г. е нараснал повече от седем пъти до близо 283 милиона долара. Миналата година ОАЕ също са изнесли 15 пъти повече микрочипове за Русия, отколкото година по-рано, като търговията с тези продукти се е повишила до 24,3 милиона долара от 1,6 милиона долара през 2021 г. Освен това ОАЕ са изнесли за Русия 158 дрона на стойност почти 600 000 долара, отбелязва FT.

Страните от ЕС поискаха от ОАЕ информация какво точно изнасят емирствата за Русия. "ОАЕ признават критичната си роля в защитата на целостта на световната финансова система. ОАЕ поемат тази отговорност много сериозно и са установили ясни и стабилни процеси за работа със субекти под санкции“, увери представител на властите в ОАЕ.

FT съобщи по-рано, че през 2022 г. "десетки хиляди" руснаци са се заселили в ОАЕ, най-вече в Дубай, но много от тях са се оплакали от трудности при откриването на банкови сметки. През февруари 2023 г. източници на вестник увериха, че властите на ОАЕ са издали лиценз на руската МТС Банк. САЩ и европейските страни изразиха загриженост относно финансовото взаимодействие на ОАЕ с Русия.