Западните страни не разглеждат възможността за военни действия срещу Иран в близко бъдеще на фона на съобщенията за обогатяването на уран от Техеран, а напротив, разчитат на дипломацията. Това съобщава Reuters, позовавайки се на няколко дипломати от западни страни.

"Не мисля, че някой предвижда военен вариант в краткосрочен план. Решението няма да е военно и не чувам много хора да призовават за такова", уверява един от източниците на агенцията.

Евентуален удар срещу Иран само ще увеличи желанието на Техеран за ядрени оръжия и ще доведе до ответни действия, твърдят събеседниците на агенцията. Един от дипломатите изрази мнение, че Израел, ако реши да "бомбардира" Иран, практически няма да може да го направи без подкрепата на Запада.

Ако Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) относно ядрената програма на Иран не може да бъде възстановен, може да бъдат намерени други дипломатически решения, според високопоставен служител в администрация на президента на САЩ Джо Байдън. "Дори ако в един момент СВПД "умре“, това няма да означава, че дипломацията ще бъде погребана в същото време“, подчерта служителят.

Той отбеляза, че координаторът на ЕС за ядрената сделка Енрике Мора "продължава да разговаря с всички страни“, въпреки че преговорите за съживяването на СВДП "са стигнали до задънена улица“.