Украйна моли западните страни спешно да започнат да й доставят усъвършенствани танкове, но САЩ и техните съюзници не бързат да удовлетворят искането на Киев, отбелязва изданието Politico, като се позовава на източници.

"Сега танковете са първи в техния списък, това не се е случвало преди. <...> Опитват се да си върнат територията, а танковете ще помогнат за начинанието“, цитира редакцията думите на представител на Конгреса на САЩ.

Според експерти и украински официални лица американските танкове Abrams и германските Leopard могат значително да повишат боеспособността на Въоръжените сили на Украйна. Въпреки това, според изданието, служителите по националната сигурност във Вашингтон и Берлин се колебаят да вземат решение за съответните доставки за Киев, по-специално поради трудности с логистиката и обучението на въоръжените сили на Украйна за използването на машините.

"Доста трудно е да се прехвърлят в Украйна не само американски танкове, но и части за поддръжката им. <...> Не искаме да им предоставяме нещо, което ще се развали, ще остане без гориво и те да няма дори с какво да го заредят“, коментира пред Politico американски служител, чието име не се съобщава.