След седмици на напрегнати преговори и изостряне на реториката на съюзниците от НАТО към Берлин, в сряда федералното правителство на Германия, а след това и администрацията на американския президент Джо Байдън обявиха изпращането на танкове в подкрепа на Въоръжените сили на Украйна – съответно Leopard 2 и Abrams. В допълнение от кабинета на канцлера Олаф Шолц обявиха, че дават "зелена светлина“ на други страни за реекспорт в Украйна на танкове германско производство.

Изчисления на ТАСС показват, че в близките месеци Украйна може да получи общо около 100 съвременни танка от западните държави. В месеците след началото на войната Киев вече получи около 350-400 танка съветско производство, главно Т-72, от редица държави от бившия Източен блок.

Коментирайки съобщенията за плановете на Запада да предостави модерни танкове на украинската армия, в Кремъл увериха, че това няма да промени хода на войната.

Abrams

САЩ ще предадат 31 танка Abrams в Украйна, обяви държавният глава на страната Джо Байдън. По-рано отделни медии разпространиха информация, съгласно която Вашингтон се готви да достави на Киев от 10 до 50 от машини.

Доставката на танковете може да се проточи, предупреди високопоставен представител на администрацията на Вашингтон пред репортери на специален брифинг. Abrams ще бъдат разпределени по програмата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която включва не предоставяне на налично оборудване, а закупуване на ново такова от производителите.

Leopard

Целта на Германия е заедно с партньорите да предостави на Украйна танкове за формиране на общо два батальона. По правило в един танков батальон на Бундесвера има 44 такива бойни машини.

Германия и Полша решиха да прехвърлят на украинската армия по една рота, т.е. по 14 танка, Берлин ще достави на Киев машини с модификацията 2A6, които може да бъдат прехвърлени след около три до четири месеца.

Нидерландия, която е взела под наем 18 Leopard от Германия, е готова да ги закупи за трансфер в Украйна, обяви премиерът на страната Марк Рюте.

Норвегия може да прехвърли до 8 танка на Украйна. На свой ред Португалия обмисля възможността да предостави 4 бойни машини, съобщават местни вестници, позовавайки се на източници.

В Испания и Финландия, които вече обявиха готовността си да доставят Leopard на Украйна, не уточниха колко машини са в готовност да прехвърлят.  Министърът на отбраната на скандинавската Мико Савола предупреди, че приносът на страната му "не може да бъде много голям".

Шведският вестник Svenska Dagbladet съобщи, че правителството в Стокхолм не изключва възможността да изпрати своята версия на Leopard - Stridsvagn 122 - в Украйна.

Други танкове западно производство

По-рано Обединеното кралство обяви плановете си да достави 14 танка Challenger 2 на Украйна през следващите седмици.

Франция ще изпрати леки колесни танкове AMX-10 RC на украинската армия в рамките на два месеца. Броят им обаче не бе уточнен. Страната разглежда и възможността за доставка на танкове Leclerc.

Доставки на съветски танкове

Западните страни са предали на Украйна най-малко около 350 танка съветско производство, предимно различни модификации на Т-72. Повече от половината от доставките са направени от Полша, която е предоставила общо 240 Т-72-М1.

Вторият най-голям доставчик е Чешката република. САЩ и Нидерландия се споразумяха да финансират трансфера на Украйна на 90 чешки Т-72, ​​но до края на миналата година, според директора на Републиканската агенция за междудържавно сътрудничество в областта на отбраната Альоша Витечка, са изпратени само 20 машини. В същото време, според вестник Mladá fronta DNES, Прага сама е прехвърлила още 40 танка на военните на Киев.

Миналото лято Северна Македония, според доклади на местни медии, е прехвърлила около 10 от приблизително 30-те Т-72, ​​които имаше на въоръжение.

Украйна също е получила около 20 танка Т-72 от Мароко, съобщи алжирският онлайн ресурс MENADEFENSE. По негови данни северноафриканското кралство, което се е сдобило с общо около 300 Т-72, ​​е взело решение под натиска на западните държави.

Словения е изпратила в Украйна 28 танка М-55С, модификации на съветския танк Т-55. През пролетта на миналата година се обсъждаше и възможността за прехвърляне на Т-72 от Любляна в Киев, но доставките не бяха официално обявени.

Словакия възнамеряваше да прехвърли всичките си 30 танка Т-72 на украинската армия в замяна на 15 Leopard от Германия, съобщи Business Insider. Няма обаче официална информация за изпълнението на тези планове.