В рамките на 24 часа петиция за подпомагане на деблокирането на предоставянето на западни оръжия на 12-та бригада специални сили "Азов“ събра необходимите за разглеждане 25 хиляди гласа, предава "Украинская правда“, позовавайки се на петиция на официалния уебсайт на Офиса на президнта на Украйна.

 "Законът за консолидирани бюджетни кредити на Съединените щати съдържа разпоредба, която блокира използването на американски средства за осигуряване на батальон Азов с оръжия, обучение и друга помощ:“ (раздел 8138) Забранява използването на средства, предоставени от този акт, за предоставяне на оръжия , обучение или друга помощ на батальон "Азов“.

Призоваваме президента на Украйна да възложи на министър-председателя и Министерството на външните работи спешно да преговарят с правителството на Съединените американски щати за премахване на тези ограничения, за да се осигури необходимата подкрепа на 12-та бригада специални сили "Азов“, гласи документът.

 

Петицията се появи на уебсайта на ОП на 7 май. Инициатор е Николай Марченков.

Към 9 май петицията е подкрепена от повече от 25 хиляди граждани.

Авторът на петицията отбелязва, че по време на своето съществуване бригада "Азов“ многократно е демонстрирала своята бойна готовност, участвайки в най-ожесточените битки, включително защитата на Мариупол през 2022 г.

А азовците са потвърдили своя висок професионализъм и мотивация през 10-те години от основаването си.

Какво предшества: На 3 май уебсайтът на президентската канцелария отхвърли публикуването на петиция за подпомагане на деблокирането на предоставянето на западно оръжие и помощ на 12-та бригада на специалните сили на Азов.

Командирът на бригадата Денис Прокопенко призова "Азов“ да бъде изключен от законопроекта за отбрана на САЩ, тъй като той не позволява да им бъдат досавяни западни оръжия.