През август-октомври 2023 г. обемът на помощта, обещана на Украйна от западни страни, достигна най-ниското си ниво от януари 2022 година, намалявайки с почти 90% в сравнение със същия период на миналата година. Това показва изследване на Института за световна икономика в Кил, цитирано от украинското издание "Европейская правда“.

Между август и октомври 2023 година общата стойност на новите пакети за помощ е била на стойност 2,11 милиарда евро, най-ниската от януари 2022 година.

Сред активните донори са Германия, Финландия, Ирландия, Хърватия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Швейцария, както и Канада и Обединеното кралство.

САЩ остават най-големият донор на военна помощ с общо 44 милиарда евро. На свой ред Германия бързо наваксва военни ангажименти на обща стойност над 17 милиарда евро.

В проучването се казва още, че страните от ЕС продължават да догонват САЩ по отношение на обема на обещаната военна помощ и вече ги изпреварват по този показател.

От общо 25 милиарда евро, обещани за тежки оръжия (януари 2022 година – октомври 2023 година), 43% са от САЩ, а 47% - от всички държави и институции на ЕС взети заедно.

По-рано тази седмица законопроект за предоставяне на помощ на Украйна, Израел и Тайван не мина процедурно гласуване в Сената на САЩ, припомнят от редакцията.

За да бъде подложен законопроектът на гласуване, той трябваше да получи поне 60 гласа от общо 100. Само 49 сенатори гласуваха "за“.

Преди това германският министър на отбраната Борис Писториус за пореден път отхвърли обвиненията, че Берлин не предоставя достатъчно помощ на Украйна.