В Унгария отварят нови църкви, а в Западна Европа ги превръщат в кръчми и нощни клубове. Това изявление направи Миклош Шолтес, държавен секретар по църковните въпроси и междуетническите отношения в кабинета на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, предава MTI.

Обръщайки се към участниците в церемонията по откриването на нова гръкокатолическа църква в Некладхаза в североизточната част на страната, той отбеляза, че през последните 10 години в Унгария и в районите на Карпатския басейн, населени с унгарци, са били построени над 200 църкви. В същото време Шолтес подчерта, че в Западна и Северна Европа "църквите се затварят, превръщат се в кръчми и нощни клубове, а в много случаи в мюсюлмански джамии и молитвени домове“. Държавният секретар в кабинета на Орбан твърди, че това е така, защото "църквите в Западна Европа са изоставили две хиляди години християнско учение, следвайки идеология и приемайки послания, които напълно подкопават основите на обществото“.

Унгарското правителство, което поддържа тесни връзки с църквата, многократно заявява през последните години, че традиционните християнски ценности се изоставят в западноевропейските страни, заплашвайки ги със социална деградация. Премиерът Виктор Орбан също каза, че в Западна Европа - за разлика от Унгария - има много малко политически партии, които се придържат към истинските християндемократически възгледи.