Сградата на Генералното консулство на Руската федерация в Лайпциг е станало мишена на "цветна атака“ в нощта срещу петък, съобщава регионалното издание Der Leipziger Volkszeitung.

Неизвестно лице е хвърлило няколко стъклени бутилки с жълта и синя боя по дипломатическата сграда, нанасяйки щети по стената и портите на консулството, съобщиха от полицията на града и германската федерална провинция Саксония, отбелязвайки че не е изключен политически мотивиран акт. Уточнява се, че престъплението е извършено в четвъртък около 23:40 (0:40 българско време).

"Прокуратурата в Лайпциг и отделът на криминалната полиция на Саксония разследват засега неизвестен извършител за причиняване на щети на имущество... неизвестно лице хвърли няколко стъклени бутилки с жълта и синя боя по сградата на Генералното консулство на Руската федерация, на улицата и тротоара пред него. Боята е нанесла щети по стената и портите на консулството", се казва в съобщението. Размерът на щетите, според служителите на реда, все още не е известен.

Според полицията извършителят е избягал с велосипед през съседния район Розентал, вероятно е пресякъл река Парте. В тази връзка служителите на реда предполагат, че краката му трябва да са били мокри до коленете.

От полицията призоваха и гражданите, ако има свидетели на инцидента, да предоставят информация за велосипедист, който е бил в района около мястото на инцидента по време на извършване на престъплението.