Военноморската корабостроителница на Украйна получи малък брониран артилерийски катер "Буча". На церемонията присъства главнокомандващият Въоръжените сили на страната Валери Залужни. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

"Този катер е от серия такива, които се строят за Военноморските сили от 2016 г. насам. Катерът "Буча“ е заложен още преди мащабната агресия на Руската федерация, но строителството и държавните му изпитания са завършени по време на активните бойни действия в района на Киев", е заявил командващият ВМС на Въоръжените сили на Украйна Олексий Нейжпапа.

"Със заповед на министъра на отбраната на Украйна е приет във Военноморските сили. Флагът на Военноморските сили на Въоръжените сили е издигнат на катера, от този момент нататък той стана пълноправен член на семейството на флота. Той ще защитава Украйна на Киевско море", пише медията.

news pic 2
©
РБК-Украйна припомня, че руски медии активно разпространяват слухове за изчезването или раняването на главнокомандващия на Въоръжените сили.

Публикувани са твърдения, че украинският генерал е тежко ранен в резултат на ракетна атака на руски войски по команден пункт в района на Херсон.

Полковникът и блогър Анатолий Щефан (с позивна Щирлиц) в неговия канал в Telegram публикува видео, в което Залужни показва, че е здрав и не е получил никакви наранявания.