Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни разговаря с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили. Това беше последен разговор, преди  американският генерал напусна поста тази седмица, съобщава РБК-Украйна.

В разговора е участвал и наследникът на Мили - американският генерал Чарлз Браун.

"Обсъдихме обстановката на фронта с нашите партньори. Информирахме за хода на отбранителните и настъпателните операции. Ситуацията е под контрол. Нашите войници не допуснаха загуба на нито една позиция. На някои направления, въпреки ожесточената съпротива на врага, ние продължаваме да се движим напред“, разкри Залужни в своя Telegram канал.

Главнокомандващият отбеляза, че е разказал на американските си колеги и за основните нужди на украинската армия – системи за ПВО, артилерия и боеприпаси.

"Разбрахме се да продължим да работим за укрепване на въоръжените сили на Украйна в борбата срещу руската агресия“, добави той.

В събота, 30 септември, изтича мандатът на генерал Мили като началник на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Мили заема този пост от 2019 г. По време на неговия мандат в укрепването на международния съюз в подкрепа на Украйна и противоречивото изтегляне на американските войски от Афганистан.

Неговата позиция ще бъде заета от главнокомандващия ВВС на САЩ Чарлз Браун. Назначаването му вече беше подкрепено от Сената на САЩ. Браун ще бъде вторият чернокож началник на Съвета на началник-щабовете в историята.

Генерал Браун има опит в Тихия океан и Близкия изток. Той също е служил в Европа, когато Русия окупира Крим през 2014 г. Тогава той беше директор на операциите за стратегическо възпиране и ядрената интеграция за военновъздушните сили на САЩ в Европа.

През 2021 г. Сенатът на САЩ го назначава за командващ ВВС на САЩ.