Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е провел телефонен разговор с началника на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, в рамките на който е обсъдена ситуацията по основните направления на фронта, предава РБК-Украйна.

Залужни е говорил за масираните атаки на руснаците с безпилотни летателни апарати и различни видове ракети, по-специално X-47M2 "Кинжал“.

"Благодарих за системите Patriot и отбелязах тяхната ефективна работа. Приоритет са допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да се засили защитата на нашето небе", пише Залужни в Telegram канала си.

По думите му е била обсъдена необходимостта от доставка на оръжие и боеприпаси, както и далекобойни снаряди за украинската армия.

По-рано бе съобщено, че на 4 май украинските военни са свалили за първи път ракета "Кинжал“, като публикуваха снимки на предполагаемите й останки.

Също през нощта на 16 май руснаците отново атакуваха Украйна с "Кинжал“. Тогава силите за ПВО на страната увериха, че са свалили всичките шест вражески ракети от този тип.

На 16 май руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са унищожили система Patriot в Киев с ракета "Кинжал“. Говорителят на ВВС Юрий Игнат отрече тази информация, като обясни, че една ракета не може да направи това.

Въпреки това Пентагонът отбеляза, че системата за противовъздушна отбрана Patriot е повредена в резултат на ракетна атака.