През нощта руските войски са атакували Украйна с 18 ракети от различни типове, сред които и "Кинжал“, но всички те са били унищожени от противовъздушната отбрана на страната, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Telegram канала на главнокомандващия на  Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

"Около 03:30 часа на 16 май 2023 година руските нашественици атакуваха Украйна от северна, южна и източна посока с 18 ракети от различни видове въздушно, морско и наземно базиране“, написа Залужни.

По думите му срещу Украйна са изстреляни шест ракети Х-47М2 "Кинжал“ от шест самолета МиГ-31К, девет крилати ракети "Калибър“ от кораби в Черно море и три ракети с наземно базиране (С-400, "Искандер-М“).

"Всичките 18 ракети са унищожени от силите и средствата за противовъздушна отбрана на ВВС на Въоръжените сили на Украйна“, обяви Залужни.

Той допълни, че освен това през нощта на 16 май руснаците са атакували с ударни безпилотни летателни апарати Shahed, а също така са извършили въздушно разузнаване с три оперативно-тактически дрона – "Орлан-10“ и SuperCam.

За поредна нощ руските сили нанесоха серия удари срещу Киев, съобщи по-рано РБК-Украйна, като се позова на данни от столичните власти и военните.

В ранните часове на деня бе обявена въздушна тревога на територията на почти цяла Украйна, а в Киев бяха чути силни експлозии. Кметът на града Виталий Кличко поясни в Telegram, че в резултат на нощния обстрел в няколко района на столицата са паднали отломки, които са ранили няколко души и са нанесли материални щети. Фрагменти от ракета са паднали на територията на зоологическата градина.

По-голямата част от снарядите, с които руснаците са атакували Киев, са прихванати от противовъздушната отбрана на столицата, увериха от военната администрация, като допълниха, че последната атака срещу града е осма от началото на месеца.