Албанските власти са заловили 430 килограма кокаин в координирана операция със съседна Черна гора и други правоприлагащи международни институции, предава Associated Press.

Отделът за борба корупцията и организираната престъпност съобщи, че 10 албански граждани са арестувани, след като кокаинът е бил открит скрит в пратка от около 24 тона тор. В хода на операцията полицията също така е иззела автоматични пушки, боеприпаси и пари.

Пратката е внесена от Колумбия през септември, като първо е спряна в Солун, Гърция, а след това е разтоварена в Бар, Черна гора. Оттам е транспортирана по суша с камиони до Албания, поясниха властите.

Полицията конфискува кокаина във Фиер, на 100 километра югозападно от столицата Тирана, където откриха лаборатория за обработка на наркотика и приготвянето му за употреба.

Албания някога бе основен европейски производител на марихуана и кръстоп за контрабандата й. Мерките на правителството отпреди осем години доведоха до значително намаляване на броя на плантациите с канабис, въпреки че редовните конфискации показват, че трафикантите все още търсят алтернативни места за отглеждане или съхранение на марихуана и са станали част от международни мрежи за трафик на други наркотици.