Проблемите в трафика на танкери от черноморските пристанища на Русия към Средиземно море са резултат от ново турско застрахователно правило, а не от тавана на цените на руския петрол, договорен от коалиция от страни от Г-7 и Австралия, предава Reuters, като се позовава на източник.

От 20-те натоварени танкера със суров петрол, които се сблъскват със закъснения в региона, всички освен един изглежда превозват казахстански, а не руски петрол и няма да бъдат обект на тавана на цените "при никакъв сценарий“, увери служител.

Пазарите наблюдават отблизо въздействието на въведената горна граница на цените на руския петрол, превозван по море, която влезе в сила в понеделник. Представители на Г-7 казват, че мярката не е причина за закъсненията в Босфора и Дарданелите.

"Политиката за ограничение на цените не изисква корабите да търсят уникални застрахователни гаранции за всяко отделно пътуване, както се изисква от правилата на Турция. Тези смущения са резултат от управлението на Турция, а не от политиката на ограничаване на цените“, обясни източникът на редакцията.