Законопроектът за финансиране на правителството на САЩ за финансовата 2023 г. на стойност 1,7 трилиона долара, внесен в Конгреса на САЩ и представен в понеделник, предвижда предоставянето на 44,9 милиарда долара нова спешна помощ на Киев и съюзниците в НАТО. Това се посочва в изявление, публикувано на официалната интернет страница на комисията по бюджетните кредити на Сената на САЩ.

В сметката са начислени 44,9 милиарда долара спешна помощ за Украйна и съюзниците в НАТО, става ясно от документа.

Комисията отбеляза, че законопроектът включва 858 милиарда долара за отбрана и 722,5 милиарда долара за разходи, които не са свързани с отбраната.

По-рано бе съобщено, че новият пакет военна помощ за Украйна от САЩ ще включва системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби.

Сенатът одобри военния бюджет на Пентагона за 2023 г. в размер на 847,3 милиарда долара, в който отделни разходни са предназначени за сдържането на Русия и Китай. Инициативата включва също отпускането на най-малко 800 милиона долара за помощ за сигурността на Украйна и 6 милиарда долара за инициатива за сдържане в Европа на Руската федерация.