Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова определи като "опасна глупост“ решението на българските власти да откажат прелитане на самолета на първия дипломат на Москва Сергей Лавров, ако тя е на борда, предава ТАСС.

"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант в силовите структури на България“, написа Захарова в канала си в Telegram. "Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване на 1944 г. Тя предписва територията на една държава да се разбира като "сухопътни територии и прилежащите териториални води“. Въздушното пространство не е включено в термина "територия“.

 Захарова обясни, че в тази връзка действието на "незаконните санкции на Европейския съюз не може да се разпростре върху непрекъснат полет на самолет с лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата“.

По думите й за първи път в историята държавните власти забраняват не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нотата на българското външнополитическо ведомство на самолета на руското външно министерство е дадено разрешение за прелитане.

"Дали българските чиновници помислиха, че подобни мерки може да бъдат приложени към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци в отговор? Помислиха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? <...> Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

Лавров пристигна в Скопие на 30 ноември за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда се намира и Захарова.