Заповедта на президента на Украйна Володимир Зеленски до премиера Денис Шмихал да проучи възможността за преименуване на Русия на "Московия“ на украински език е поредното доказателство за опит за създаване на "анти-Русия“ от Украйна. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Бункерният доказва нашата теза всеки ден. Ето още едно доказателство за опит за създаване на "анти-Русия“ от Украйна“, написа тя в събота в канала си в Telegram, коментирайки поръчението на украинския лидер.

Зеленски даде такава инструкция, тъй като петицията събра 25 000 подписа, необходими за разглеждането ѝ. Зеленски поиска от Шмигал да проучи доколко това преименуване е възможно в историческия и културен контекст и какви международноправни последици може да има.

В петицията се предлага също думите "Руска федерация" да бъдат заменени с "Московска федерация", а "руски" – с "московски".

През януари 2022 г. градският съвет на Киев предложи Русия да бъде преименувана на "Московия“. Киевският съвет стана третият украински местен орган, който поиска преименуване на Русия. През декември 2021 г. депутатите от областния съвет на Лвов при втори опит гласуваха резолюция за призив към Върховната рада и президента да преименуват Русия на "Московия“, за да "възстановят историческата справедливост“. След тях депутатите от Ровненския областен съвет искаха да преименуват Руската федерация, които на 17 декември 2021 г. гласуваха за приемането на съответното обръщение към президента и парламента.