Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова напомни на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, че Брюксел е "създал цялата криза около Украйна със собствените си ръце", предаде ТАСС.

Така Захарова коментира изказването на Борел по време на среща с посланиците на ЕС, че просперитетът на Евросъюза се основава на евтината енергия от Русия. Според него "хората все още не разбират факта, че Русия и Китай вече няма да бъдат това, което бяха за развитието на икономиката на ЕС, а това налага нейното сериозно преструктуриране".

"Ръководителят на дипломацията на ЕС забрави да добави, че ЕС е загубил всичко това благодарение на собствения си политически елит и голяма армия от евробюрократи, които са действали в интерес на САЩ. Цялата криза около Украйна беше създадена от самия Брюксел, със собствените му ръце", написа Захарова в канала си в Telegram.

Дипломатът прилага към публикацията и снимка на бившия ръководител на европейската дипломация, британския представител Катрин Аштън. "Господин Борел, вижте снимката на Вашия предшественик, който се забавляваше на Майдана по време на антиконституционния преврат в Украйна с пряката намеса на ЕС и САЩ", посочи служителят на руското външно министерство.