Опитът да се прикрие решаващата роля на Русия в освобождаването на България от османска власт никога няма да срещне подкрепата на гражданите на страната. Увереност в това изрази говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова в рамките на брифинг, предава ТАСС.

"По време на споменатите юбилейни тържества (145-та годишнина от освобождението на България от османска власт – бел. ТАСС) беше направен опит да се изтрие решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждия гнет. В това виждаме наред с другото , пренебрежение към собственото ни минало, към нашите граждани, потомци на героичните опълченци <...> Убедени сме, че подобна линия никога няма да срещне симпатия сред българските патриоти, които истински почитат и пазят както своята история, така и традициите на приятелството между нашите народи“, заяви Захарова, коментирайки поругаването във Варна на паметника на посланика на Руската империя в Цариград Николай Игнатиев.

"Това се потвърждава от отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война във всички краища на страната, многобройните послания с думи на благодарност от обикновени граждани на България, които постъпиха в нашето посолство“, добави Захарова.

Събитията във Варна и щетите на паметника на Съветската армия в София официалният представител на руското външно министерство нарече актове на вандализъм и оскверняване на историческата памет и истина. "Жалко е, че подобни варварски явления придобиват, може би вече са придобили в някои европейски страни системен характер, станаха част от войната с руските паметници и са насочени към раздухване на русофобия и фалшифициране на историята“, подчерта руският дипломат.

На 4 март вандали оскверниха във Варна паметник на руския дипломат Николай Игнатиев, като го заляха с бяла боя. ТАСС припомня, че именно той подписва Санстефанския мирен договор, "донесъл освобождението на България и върнал страната на политическата карта на света след 500 години османско робство“.

На 23 февруари паметникът на Съветската армия в София пострада от вандали: две гранитни плочи бяха счупени с чук, а стъпалото и надписът "На съветската армия освободителката- от признателния български народ“ бяха залети с червена боя.