"Дивашката инициатива“ за демонтиране на Паметника на съветската армия в София е свързана с предстоящите парламентарни избори в страната и желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да изпълнят очакванията на западните им партньори. Това се казва в коментар на говорителя на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, публикуван на официалната интернет страница на посолството на Руската федерация в България.

"9 март т.г Законодателното събрание на София взе решение за демонтирането на Паметника на Съветската армия, който се намира в центъра на българската столица. На кмета на града е възложено да сезира областния управител на София с предложение паметникът да бъде преместен на друго място“.

"Известно е, че тази дивашка инициатива идва от евроатлантиците в столичния представителен орган. Очевидна е взаимовръзката с предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, желанието на отделни групи, претендиращи за власт, да демонстрират способността си внимателно да улавят и незабавно да изпълняват очакванията на западните партньори, които оказват съществено влияние върху вътрешнополитическите процеси в страната. Сега паметниците на освободителите на България се превърнаха в политическа "разменна монета“.

Според Захарова "няма политическа воля да се каже "долу ръцете“ от “ от паметниците на онези, които направиха възможен живота на сегашните поколения. Не става дума, дали този живот е комфортен, заможен, благополучен – въпросът не е в това. Става дума за самото съществуване на поколенията“.

В текста се отбелязва, че в медиите е било отразено "как обикновените българи образуваха "жива верига“, за да опазят паметника, превърнат от местните политици в поредната мишена за богохулни издевателства“.

"Благодарни сме на гражданите на България, които защитиха паметника. Виждаме в това отдаденост на традицията и тесните връзки между народите на нашите страни“, завършва Захарова.