Поради окупацията на електроцентрали с обща мощност от 10 ГВт и повреди в оборудването на повечето топлоелектрически централи продължава да съществува значителен дефицит на мощност в енергийната система на Украйна. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на изпълнителния директор на ДТЕК Дмитрий Сахарук.

"Основният проблем е невъзможността да се генерира необходимия обем. 10 ГВт установена мощност на електроцентрали, които са били преди войната, те са на окупираната територия", посочи Сахарук.

Той добави, че около 75% от ТЕЦ-овете на Украйна също са повредени, поради което работи само една четвърт от мощността на ТЕЦ-а.

Сахарук отбеляза, че има само два начина за намаляване на дефицита в енергийната система - ремонт на повредено оборудване и внос на електроенергия.

Според него сега ДТЕК внася електроенергия в обеми, които могат да покрият потреблението на почти 2 милиона души.

"Критично е необходим внос, за да работи индустрията, а хората получават големи лимити. Успоредно с това трябва да се ремонтира, за да се захранва мрежата", обобщи той.

Припомняме, че от октомври Русия започна редовно да извършва ракетни атаки по обекти на енергийната инфраструктура. В резултат на тези атаки енергийната система на Украйна изпита недостиг на капацитет, което доведе до планирани и аварийни прекъсвания на тока в цялата страна.