В Германия започна важен съдебен процес срещу бунтовниците, които под ръководството на германски аристократ планираха въоръжен държавен преврат и поискаха подкрепа от Кремъл. Според BILD първото съдебно заседание се е състояло на 21 май във Франкфурт на Майн.

Този съдебен процес е продължение на най-мащабната антитерористична операция в историята на съвременна Германия, която се проведе през декември 2022 г. Тогава служителите на правоохранителните органи разкриха заговор, ръководен от аристократа Хайнрих фон Рейс, роден през 1951 г. Според публикацията обвиняемият е създал дясна група - "Райхсбюргерите", която е имала за цел да свали републиканската система, да арестува водещи политици, депутати и министри и да възстанови монархията.

"Във вторник започна съдебният процес във Франкфурт на Майн. Съдът установи, че по време на подготовката на преврата Рейс се е опитал да установи връзки с Владимир Путин и групировката "Нощни вълци". Той се е срещал няколко пъти с представители на руското посолство. В прихванати телефонни разговори той е заявил, че ще трябва да "зареди Калашников". "Ще ги убия", е коментирал той за членовете на германското правителство", се посочва в публикацията.

Друга заговорничка, бившата съдийка и депутат в Бундестага Биргит Малзак-Винкеман, е заявила при закупуването на оръжията, че това е "в случай, че руснаците внезапно дойдат". Известно е също така, че "приятелката" на Рейс е родена в Калининград.

Според BILD някои от екстремистите, които са щели да "прочистят върха" на сегашното правителство, са свързани с влиятелни обществени и финансови кръгове, по-специално сред тях са бивши войници от Бундесвера и бивш депутат в Бундестага от "Алтернатива за Германия".

През 2022 г. над 100 обекта на предполагаемите членове на "антиконституционната група" на идеологията "Райхсбюргер" бяха обискирани по едно и също време, около 20 ареста са извършени в Берлин, Тюрингия, Баден-Вюртемберг и Саксония.

Според разследващите заговорниците планирали да щурмуват сградата на Бундестага и казармите на Бундесвера, за което били подготвили 1300 оръжия. В преврата е трябвало да участват 4-5 хил. души. Бивш депутат от Бундестага им предоставил план за подземен проход до сградата на парламента, но полицията изпреварила бунтовниците само с 24 часа.

Установено е, че през юни 2022 г. заговорниците се опитват да организират среща в руското генерално консулство, за да обсъдят възможността Москва да признае бъдещото правителство, оглавявано от Рейс. Един от заговорниците се обърнал и към руското генерално консулство в Лайпциг, за да попита дали Москва е готова да "подкрепи германските съпротивителни групи". Руският вицеконсул насрочва среща за 8 декември, но дотогава атентаторът е арестуван.