Срещу арестувания в Брюксел 20-годишен българин с белгийско гражданство Сергей Р. е повдигнато само едно обвинение – "участие в терористична групировка“, съобщава AFP, като се позовава на данни от Федералната прокуратура на Белгия. Агенцията допълва, че всички задържани – общо седмина – ще се явят пред съда в понеделник, 3 април.

Арестите са извършени в понеделник и вторник в контекста на две отделни разследвания – в Брюксел и Антверпен. Първоначално са задържани осем души, но по-късно един от тях е освободен, отбелязваг френската медия 20 Minutes и белгийският телевизионен канал RTBF.

И по двата случая се разследва планирата терористична атака, като разследващите са уверени, че има "връзка между тях“. На този етап няма информация за това кои са били целите на планираните нападения.

По-рано част от медиите в Белгия съобщиха, че арестуваните са свързани с джихадисти от групировката "Ислямска държава“, която пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 г. Няма официално потвърждение на информацията.

Сергей Р. е сред задържаните в Брюксел – общо трима. Другите двама са роденият през 2004 г. Адам Д., белгийски гражданин, и роденият през 2000 г. Карим Х., също белгиец. Срещу последния, както и срещу българина, е подвигнато само едно обвинение – за "участие в терористична групировка“.

Тримата заподозрени са арестувани в Моленбек, Схарбек (две общини в белгийската столица) и в Завентем, разположен съвсем близо до белгийската столица.

В сряда четири заповеди за арест са издадени от съдия-следовател по разследването, проведено в Антверпен. Те са насочени срещу "Елиас Е.А., роден през 2003 г., с белгийска националност, Себастиан Б. (2003 г., белгиец), Харун К. (1987 г., турчин) и Ванеса Б. (1999 г., белгийка)“, уточнява Федералната прокуратура в прессъобщение. Пети заподозрян е бил освободен.  

Останалите четирима са обвинени в "участие в дейностите на терористична групировка“, "подготвяне на терористично престъпление“, "разпространение на съобщения с намерение за подбуждане към извършване на терористично престъпление“ и "опит за убийство в терористичен контекст“, според същото прессъобщение.

RTBF съобщава, че Себастиан Б. е бил арестуван през октомври 2020 г., когато е бил на 17 г. Заедно с негов приятел той се заклел във вярност на "Ислямска държава“ и е планирал нападение срещу полицейски участък в Лиеж.