Украинските служители на реда, в сътрудничество с правоприлагащите органи на Варшава, са задържали гражданин на Полша, предложил на разузнавателните служби на Руската федерация съдействие за организирането на покушение срещу Володимир Зеленски, съобщава "Украинска правда“.

Според разследването заподозреният Павел К. по своя инициатива е установил контакт с представители на командването на Въоръжените сили на Русия и ги е информирал за готовността си да работи в полза на военното разузнаване на Москва.

Неговите задачи са включвали събиране и предаване на информация на Москва за сигурността на летище Жешов-Ясионка на полска територия. Всичките му действия са били с цел да помогне на руските разузнавателни служби да планират възможно покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Полша.

Прокурори и служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са информирали полските си колеги за възможно извършване на криминално престъпление и са им предоставиха ключови доказателства по случая в рамките на предоставянето на международна правна помощ.

Съобщава се, че благодарение на бързия обмен на информация между двете страни на полска територия е задържан вербуван агент на руските специални служби.

Полската прокуратура обвини задържания в готовност да действа в полза на чуждестранно разузнаване.

На 18 април 2024 година Окръжният съд на Варшава му е наложила мярка за неотклонение под формата на временен арест.

Разследването се води от Агенцията за вътрешна сигурност под надзора на Националната прокуратура на Полша. Следствените действия продължават.