Ръководителят на Сергокалински район на Дагестан Магомед Омаров, чиито синове може да са замесени в терористичните атаки, е на разпит, съобщи източник от правоохранителните органи на републиката за РИА Новости.

"Магомед Омаров е задържан и се разпитва предварително, синовете му са сред екстремистите, извършили терористичните атаки“, казва събеседникът на агенцията.

Източник на РИА Новости от ръководството на републиката съобщи, че Омаров ще бъде уволнен от длъжност.

По-рано в неделя група въоръжени мъже стреляха по синагога и църква в Дербент. В резултат на това е възникнал пожар в сградите. Почти едновременно с това стана известно за нападение срещу пост на КАТ в Махачкала. По последни данни на МВР загиналите са общо шестима полицаи, а други 12 са ранени. И в двата града е обявен план "Прихващане", а силите за сигурност се борят с престъпниците.

Освен това е извършено друго нападение в село Сергокала. Там нападателите са стреляли по полицейска кола, като един от полицаите е ранен.

Впоследствие Министерството на вътрешните работи на Дагестан обяви ликвидирането на четирима бойци в Махачкала. Те добавиха още, че след престрелка в града 16 души са били откарани в болници - 13 полицаи и трима цивилни.

На свой ред мюфтийството на републиката съобщи, че при нападенията са загинали девет души, седем от които служители на реда. Освен това 25 души са ранени. Според Националния комитет по тероризма жертвите са свещеник на Руската православна църква и полицаи. В републиката е въведен режим на антитерористична операция.

По-късно НАК съобщи, че са успели да ликвидират двама бандити в Дербент. Допълниха, че активната фаза на операцията в този град е приключила.

Отделът на Следствения комитет на Дагестан образува наказателни дела по статия "Терористично нападение“.