Сензационната статия на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни за "задънената улица“ на фронта можеше да създаде у някои външни наблюдатели погрешното впечатление, че интензивността на военните действия на фронта е намаляла. Но всъщност ожесточените боеве продължават по цялата фронтова линия, отнемайки животи всеки ден, пише американският вестник The New York Times.

Изданието дава пример с Авдеевка, където руснаците провеждат ожесточен щурм няколко седмици подред, а украинските бойци им оказват яростна съпротива.

Боевете продължават с размяната на малки парчета територии, докато мрачният брой на жертвите продължава да набъбва.  ВСУ до голяма степен осуетиха руските атаки, използвайки комбинация от дронове и касетъчни боеприпаси, за да нанесат някои от най-тежките жертви на Русия във войната, според войници и военни анализатори.

Докато Русия провежда отчаяни настъпателни операции в Източна Украйна, ВСУ успяха да създадат плацдарм на източния бряг на река Днепър в Херсонска област, може би откривайки значителен нов фронт във войната, коментират от редакцията.

"Тези кампании подчертават колко опасна остава ситуацията и за двете страни“, обяснява NYT.

Изданието цитира и мнението на Фредерик У. Кагън, директор на проекта за критични заплахи към Американския предприемачески институт. Той отбелязва, че позиционната война в Украйна "не е стабилна задънена улица“. Според него балансът на бойното поле лесно може да се промени в полза на която и да е от страните поради редица фактори.

"От една страна, западните арсенали вече разполагат с оръжията, необходими за решаване на почти всички проблеми, пред които са изправени войниците в Украйна. От друга страна, пълната мобилизация на икономиката и обществото на Русия може да наклони везните в полза на Кремъл“, обяснява експертът.

Бившият главнокомандващ на американската армия в Европа Бен Ходжис отбелязва, че би било грешка успехът на Украйна в лятното контранастъпление да се оценява само по деокупирана територия. Той също така признава, че е бил впечатлен от това "колко линейни и ориентирани към територията са някои наблюдатели“ на войната.

"Показателно е, че след девет години конфликт и две години след руската инвазия, с всички предимства, които Кремъл има на негова страна, руснаците контролират едва около 18% от Украйна“, подчертава Ходжис.

Но времето, подобно на оръжията и боеприпасите, е стратегическа стока и Кремъл явно се надява, че то може да надживее западните съюзници на Украйна.

Бившият командир на НАТО генерал Филип Брийдлав предупреждава на свой ред, че Украйна в крайна сметка ще загуби, ако Западът продължи да дава на ВСУ "само това, от което се нуждаят, за да останат на бойното поле, а не това, от което се нуждаят, за да спечелят“.

Украинските бойци на фронтовата линия отбелязват, че руснаците упражняват постоянен яростен натиск на изток. И докато картата ще остане по същество същата, предпазването на линиите от движение изисква свой собствен "свиреп танц“.

"На хората може да им е скучно, да гледат, да чакат, да не виждат промени. Но те не осъзнават колко трудно е просто да задържиш линията“, споделят войник от редиците на ВСУ с повиквателна "Черен“.