Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект за глобите за насърчаване на нетрадиционни сексуални отношения и педофилия, предава РИА Новости.

Член 6.21 от Кодекса за административните нарушения е даден в нова редакция - за разширяване на отговорността за пропагандата на ЛГБТ не само сред непълнолетни, но и сред възрастни. Ако деянието е извършено в медиите или интернет, глобата ще бъде до 400 хиляди рубли (около 13 хиляди лева) за граждани и до пет милиона (около 160 хиляди лева) за юридически лица.

Чужденците могат да бъдат глобени до 400 хиляди рубли, арестувани до 15 дни или депортирани.

Освен това се предлага въвеждането на два нови члена в административния кодекс. Първият установява отговорност за насърчаване на педофилия под формата на глоба до 800 хиляди рубли (26 хиляди лева) за граждани и до десет милиона рубли (320 хиляди лева) за юридически лица.

Чужд гражданин за това може да бъде глобен с 800 хиляди рубли и изгонен от страната.

Освен това се въвежда член за "Разпространение сред непълнолетни на информация, демонстрираща нетрадиционни сексуални отношения и (или) предпочитания или способна да предизвика у непълнолетни желание да сменят пола си“. Тя включва наказание под формата на глоба до 200 хиляди рубли за граждани и до четири милиона рубли за юридически лица.

Приетите на първо четене промени в законите за рекламата, медиите и информацията забраняват разпространението на съдържание, насърчаващо нетрадиционни сексуални отношения и предпочитания. Предлага се и създаване на механизъм за ограничаване на достъпа на децата до забранена за тях информация.

Както заяви на заседанието председателят на Думата Вячеслав Володин, на второ четене на законопроекта могат да бъдат внесени изменения, които ще увеличат санкциите.