На бившия президент Петро Порошенко е отказано разрешение да напусне Украйна за планирана среща с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи украинската служба за сигурност, цитирана от Associated Press.

Порошенко обяви в петък, че е бил върнат на границата, въпреки че преди това е получил разрешение от парламента да напусне страната. Според военното положение украинските мъже на възраст между 18 и 60 години нямат право да напускат страната без специално разрешение.

58-годишният политик, който загуби кандидатурата си за преизбиране през 2019 г. от настоящия президент на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че е планирал да се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън и с полския парламент по време на пътуването си.

Служители по сигурността обаче заявиха, че Порошенко също се е съгласил да се срещне с Орбан, който преди това похвали руския президент Владимир Путин и отказа да подкрепи кандидатурата на Киев за присъединяване към ЕС. В изявление в социалните медии те казаха, че подобни разговори ще превърнат Порошенко в "инструмент в ръцете на руските специални служби“.

В събота вечерта говорителят на Орбан подчерта, че Унгария "не желае да играе никаква роля във вътрешнополитическите борби (на президента Зеленски), без да потвърди или отрече, че е била планирана среща между Порошенко и унгарския лидер. Золтан Ковач направи забележките в публикация в X, известна преди като Twitter.

Порошенко, който определи преживяването си на границата, като "атака срещу единството“, все още не е коментирал твърдението, че е планирал да се срещне с Орбан.

Председателят на парламента на Украйна в неделя обвини политическата партия на Порошенко, дясноцентристката Европейска солидарност, че е направила неверни твърдения в миналото, че нейните депутати са били систематично възпрепятствани да пътуват в чужбина.