На 10 юни 2022 г., петък, в 09:02 ч. местно време в района Суруйолу-Мурадие-Ван на Източна Турция стана умерено земетресение с магнитуд 4.5. Земетресението е фокусирано плитко, на дълбочина около 7 км. Усетено е в провинция Ван и околните провинции. Максималната интензивност в епицентъра на земетресението е оценена на V степен – масово усетено, без съществени ефекти. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Най-силните афтершокове засега са в 09:07 и 09:14 в петък – с магнитуд 3.3, а последният е в 01:08 часá на съботната нощ – с магнитуд 3.6. Очевидец от град Ван (35-40 км южно от епицентъра), III етаж в 6-етажна сграда, съобщава за последния усетен афтершок: “Седях на стол, облегнат на работната си маса. Усетих много леко разклащане. В началото не бях сигурен дали е земетресение или виене на свят". Регистрирани са още 15 вторични труса с по-нисък магнитуд, в интервала 1.5 - 2.8.

Само три дни по-рано, във вторник, същият сеизмичен източник създаде земетресение с магнитуд 4.1. То също бе слабо усетено в градовете Ван, Ипекиолу и околности. Активността след това земетресение е твърде вяла – състои се от 4 труса с магнитуд 2-2.5.

В региона на провинция Ван има активни разломи в различни посоки. Западно от региона направлението на основните структури е с тенденция североизток-югозапад – елементите на Източно Анадолската разломна система. В самата провинция се откриват активни разломни сегменти с ориентация изток-запад и северозапад-югоизток. Илюстрацията, съставена въз основа на земетръсния каталог на обсерватория Кандили – Истанбул, показва серията от събития около езерото Ван, случили се през първата десетдневка на месец юни т.г. Епицентрите формират облак с междинна ориентация спрямо активните тектонски сегменти, а именно изток-югоизток – запад-северозапад.

Районът на коментираната активност е част от пространство, сложно в тектонско отношение. Там се осъществява взаимодействие на Африканската и Арабската плочи, от една страна, и Анатолийската микроплоча, от друга. Не за първи път там стават земетръсни събития, някои от които катастрофални. Земетресение с магнитуд 7.2 е локализирано на 23 октомври 2011 година само на 20 км северно от град Ван.

Мощното и плитко разположено сеизмично огнище причинява огромни щети в засегнатия район: повредени 11 230 сгради, необитаеми 6017, около 60 хиляди жители без покрив, 604 погубени, 4152 ранени. След две седмици, на 9 ноември, земетресение с магнитуд 5.6 убива 40 жители, ранени са 260. Това второ земетресение е със сила сравнима със “Стражица-7 декември 1986" – загинали двама. В Турция новите щети са провокирани от главното земетресение и други локални обстоятелства. От миналото са известни още две разрушителни земетресения, малко по-далеч в района: април 1647 и май 1881 година.