Редиците на Бундесвера оредяват поради отлив на персонал. За втора поредна година броят на излезлите от германската армия войници е по-голям от този на постъпилите на служба, съобщава регионалният вестник Die Neue Osnabrucker Zeitung, позовавайки се на данни от Министерството на отбраната на ФРГ.

През 2022 г. 19 500 военни са напуснали редиците на германската армия, а повече от 4 200 са се пенсионирали предсрочно. Тази цифра е най-високата от 2017 г. В същото време Берлин е успял да привлече само 18 800 хиляди новобранци на военна служба. Основните причини за напускане на редиците на Бундесвера са продължителна нетрудоспособност и прекратяване на договора по време на шестмесечния изпитателен срок след постъпване във Въоръжените сили на Германия.

Според изданието за постигане на целите, поставени от ръководството на страната, германските въоръжени сили трябва да увеличават числеността си с 21 000 души всяка година. В същото време през последните две години Бундесверът само се отдалечава от тази задача. Окончателните данни за 2023 г. ще бъдат обобщени след приключването й, но засега негативната тенденция за германската армия продължава.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви на 1 март, че текущото състояние на Бундесвера няма да позволи на германските въоръжени сили да задържат отбраната в случай на нападение от потенциален враг. По-рано германският канцлер Олаф Шолц обяви плановете на Берлин да сформира най-голямата армия сред европейските страни от НАТО.