Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп ще се яви пред съда в Ню Йорк, където официално ще му бъдат повдигнати обвинения във фалшифициране на финансови документи на Trump Organization при плащането на пари на бившата порноактриса Сторми Даниелс - тема, която остава водеща във всички медии в страната.

Тръмп, който се смята за основен претендент за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., ще стане първият бивш президент в историята на САЩ, обвинен в криминално престъпление. Според американските медии обаче Конституцията не предвижда това да възпрепяства участието му в изборната надпревара за най-висшия държавен пост в страната.

Обвиненията

Обвинителният акт по делото на бившия президент на САЩ все още не е оповестен. Прокурорите в Ню Йорк обикновено го разсекретяват едва след като обвиняемият се яви за първи път в съда. В същото време прокуратурата може по свое усмотрение да отложи публикуването на обвиненията.

Тръмп не се призна за виновен и заяви, че обвиненията са опит за намеса в изборите. Във вторник вечерта (местно време) той трябва да направи изявление от имението си Мар-а-Лаго в щата Флорида.

Решението на журито

На 30 март голямо жури в Ню Йорк намери за достатъчни събраните доказателства, за да повдигне обвинение срещу Тръмп по дело за фалшифициране на финансови документи. Според окръжната прокуратура, ръководена от демократа Алвин Браг, бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, един от ключовите свидетели по делото, е платил на Даниелс 130 000 долара, за да възпрепятства разкриване на информация за предполагаемата връзка между нея и Тръмп от 2006 г. по време на предизборната кампания през 2016 г. Средствата, според прокурорите, са били компенсирани на Коен за сметка на Trump Organization, като се твърди, че документите на компанията са били фалшифицирани.

Фалшифицирането на документи само по себе си се счита за дребно престъпление в американската правна система и обикновено не носи наказание лишаване от свобода. Ако обаче голямото жури реши, че фалшификацията е извършена, за да се прикрие или извърши друго престъпление, тогава Тръмп може да получи до четири години затвор.

Явяване в съда и мерки за сигурност

Очаква се Тръмп да се появи във Върховния съд на щата Ню Йорк в Манхатън в 14:15 местно време (21:15 часа българско време). Той отлетя за Ню Йорк преди ден от Флорида, където прекарва по-голямата част от времето си. Прокуратурата в Ню Йорк се е свързала предварително с адвоката на Тръмп, за да договорят процедурата за явяването му в съда.

По закон обвиняемият трябва да бъде с белезници, но Тръмп вероятно ще избегне това заради мерките за сигурност, приложени към него като бивш държавен глава. Трябва да му бъдат снети и пръстови отпечатъци.

Тръмп ще бъде придружен от служители на US Marshals Service (осигурява предаването на обвиняемите в съда) и US Secret Service (ангажирани с осигуряване на защита на настоящи и бивши висши служители на държавата). Присъствието на пресата в залата по време на явяването на експрезидента не е предвидено.

Както отбеляза адвокатът на Тръмп Джо Такопина, републиканецът възнамерява да декларира, че не се признава за виновен. Това ще означава, че Тръмп няма да сключи сделка с разследването, което предполага признаване на вината в замяна на намаляване на присъдата. След повдигането на обвиненията Тръмп ще бъде освободен до следващото съдебно заседание, без да е необходимо да плаща гаранция.

Полицията в Ню Йорк бе поставена в състояние на висока готовност миналия четвъртък поради опасения от възможни безредици. Градските власти решиха да блокират няколко улици в близост до сградата на съда и временно да забранят паркирането в района.

Намеса в изборите

Както отбелязват американските медии, решението на голямото жури изненада Тръмп и неговите адвокати, въпреки че самият политик обяви възможността за предстоящото си задържане още в средата на март, като призова поддръжниците си да протестират. Малко преди решението Politico съобщи, че голямото жури планира да спре делото Тръмп поне до края на април. Адвокатите и поддръжниците на Тръмп смело предположиха, че това може да означава липса на достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу бившия президент.

Тръмп нарече обвиненията "лов на вещици", "политически тормоз и намеса в изборите на най-високо ниво", които по думите му показват, че САЩ са се превърнали в "страна от Третия свят". Той твърди, че Браг действа в интерес на настоящия президент на САЩ Джо Байдън, за когото според републиканеца тази ситуация в крайна сметка е изпълнена с негативни последици.

Байдън, който по-рано даде да се разбере, че разчита на преизбиране през 2024 г., отказа да коментира обвиненията срещу политическия си опонент. Пресслужбата на Белия дом подчерта, че американският лидер е научил за решението на журито от медиите.

Подкрепа от поддръжници

Според портала Axios след решението на голямото жури в Ню Йорк Тръмп е успял да привлече подкрепата на най-малко 37 републиканеца в Камарата на представителите на Конгреса, което може да му помогне в предизборната кампания и евентуални съдебни спорове. Още в първия ден, след като се разбра за обвиненията срещу него, в предизборния му фонд бяха дарени над 4 милиона долара.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който заедно с Тръмп се смята за един от основните претенденти за номинацията на републиканците, заяви, че Браг "превръща правната система в оръжие за напредък в политическия дневен ред и обръща върховенството на закона с главата надолу".

Според резултатите от проучване, проведено от социологическата служба Ipsos съвместно с телевизионната компания ABC, 45% от респондентите смятат за оправдано повдигането на обвинения срещу Тръмп, 32% са на противоположното мнение, а 23% се въздържат. В същото време 47% от участниците в проучването, огромното мнозинство от които са републиканци, смятат, че обвиненията срещу бившия президент на САЩ имат политически характер.